projecten in Sierra Leone 

Tijdens onze reizen naar Sierra Leone hebben we veel nood gezien en naar aanleiding daarvan zijn we gestart met het ondersteunen van verschillende projecten. Projecten voornamelijk gericht op kinderen, educatie en vrouwen in SL. Alle projecten zijn opgestart op vraag van onze lokale partner, Pastor Momoh en zijn team met vrijwilligers. Meer informatie over Sierra Leone en onze mooie samenwerking kun je op hier lezen.  Op deze pagina geven we een weergave van de verschillende projecten: hulpgoederen versturen, Treasure bags, bouw van een school, landbouwproject, technisch onderwijs en de Moederdag rijstactie.

hulpgoederen

Een aantal keren hebben we een zeecontainer met hulpgoederen verstuurd. En de laatste jaren versturen we in de containers met schoenendozen ook hulpgoederen. De hulpgoederen die we versturen zijn gericht op het voorzien in eerste levensonderhoud, educatie en ontwikkeling. Dat zijn allemaal goederen die in Sierra Leone bijna niet te verkrijgen zijn of je betaalt er de hoofdprijs voor. En dat is niet te doen voor mensen die leven onder de armoedegrens en hooguit één (rijst)maaltijd per dag kunnen eten. We versturen veelal gebruikte spullen die hier overbodig zijn, maar goed genoeg voor een tweede duurzaam leven en dus o zo waardevol voor de mensen in Sierra Leone. 

Waarom hulpgoederen versturen?

WAAROM HULPGOEDEREN

Maak je de mensen niet afhankelijk, moet je ze niet zelfredzaam maken? In eerste instantie lijkt ja het antwoord, geredeneerd vanuit ons rijke westen. Maar als je luistert naar de verhalen van de mensen daar, de informatie van onze samenwerkingspartner OSM, dat wat we met eigen ogen hebben gezien tijdens onze reis naar Sierra Leone in 2020 en 2022 en 2023, dan ligt het veel genuanceerder. Het antwoord is nog steeds ja, maar niet op dit moment. De situatie in Sierra Leone is slecht. Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Nog steeds herstellende van een burgeroorlog, een modderstroom en de ebolacrisis. En dan is er nu weer de corona pandemie.

Veel mensen leven daar in afgelegen dorpen. Zonder stroom, zonder stromend water. Sommige dorpen zelfs zonder waterput. Mensen hebben nauwelijks vervoer, de infrastructuur is slecht of ontbreekt. Op veel plekken zijn de leefomstandigheden te vergelijken met de plaggenhutten in Drenthe in de 19e eeuw. Mensen gaan met honger naar bed. Medische voorzieningen zijn er niet, of niet bereikbaar. Er is geen geld voor kleding, schoolspullen, laat staan speelgoed. Veel mensen hebben ’s nachts niet eens een laken om over zich heen te trekken. En geen pan om het weinige eten dat ze hebben in te koken.

Waarom een container vervoeren als je de spullen ook ter plekke kunt kopen, dat is toch niet duurzaam? Heel veel artikelen zijn niet te koop in Sierra Leone. Als het wel te koop is dan is het vaak onbetaalbaar. De schriften zijn daar duurder dan in Nederland en de kwaliteit laat ook te wensen over. Een puzzel kost daar bijvoorbeeld 10 euro. Alle spullen die wel te koop zijn worden ook ingevoerd omdat er in het land zelf geen fabrieken zijn. Navraag leert dat veel dorpen geen kleermaker hebben. Naast kleding sturen we ook hand/trapnaaimachines, stof en fournituren. We zitten de lokale markt daar dus ook niet in de weg met het opsturen van spullen.

We zijn er ons pijnlijk van bewust, dat wij het probleem van Sierra Leone (en alle andere landen) niet op kunnen lossen. Maar we zijn overtuigd dat hulpgoederen (net als de schoenendozen) het verschil maakt. Door een aandeel te leveren in de eerste levensbehoefte van een aantal mensen met kleding, huisraad en verzorgingsartikelen. En bij te dragen aan educatie van kinderen en volwassen met het sturen van schoolartikelen, naaimachines en toebehoren. Een eerste stap op weg naar een beter bestaan. Tevens hebben we van eerdere hulptransporten vernomen, dat het feit dat mensen aan de andere kant van de wereld moeite doen en ‘zomaar ‘iets schenken aan iemand die ze niet kennen, zo’n enorme oppepper is. Daarnaast sturen we ook schoolartikelen, naaimachines en toebehoren. Een eerste stap op weg naar een beter bestaan. En misschien kunnen deze mensen het verschil maken voor anderen: Pay it forward!

Hulpgoederen op het gebied van educatie

We verzenden in de container veel hulpgoederen die gericht zijn op educatie. Leren is essentieel voor de ontwikkeling en de toekomst van ieder kind. De kinderen willen ook niets liever dan naar school gaan en een vak leren. Wij dragen graag bij aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

Schoolmeubelen: voor ieder kind een tafel en een stoel in plaats van met zijn vijven op één bankje aan één tafel, dat maakt verschil:

  • Het brengt vreugde als je de ruimte hebt om te zitten:
  • Een actieve houding wat uitnodigt uit om te leren
  • Je kunt je beter concentreren waardoor je beter kunt leren
  • De ruimte hebben om te schrijven zonder dat je elleboog tegen je klasgenoot stoot. Waardoor je mooier kunt schrijven en tekenen.

Speelgoed en speeltoestellen: hiervoor is helemaal geen geld beschikbaar, thuis en op de scholen niet. Terwijl het zo belangrijk is om lekker te kunnen spelen:

  • Het is goed voor de ontwikkeling om dingen te ontdekken, creativiteit te ontwikkelen en te leren samen spelen/werken.
  • Veel kinderen komen uit stressvolle gezinssituaties, spelen en plezier maken verlaagt de stress en doet ze alles even vergeten.
  • Speelgelegenheid maakt de school aantrekkelijk voor de kinderen. Afgelopen jaren hebben we speeltoestellen en ander materiaal gestuurd naar de Christ Standard School in Hastings. Er was op deze school bijna niets om mee te spelen. De kleintjes wilden liever bij hun moeder blijven i.p.v. naar school. Nu kunnen ze ’s ochtends niet wachten tot ze weer naar school mogen en willen ze ’s middags niet meer mee naar huis!!
  • Leermiddelen zoals pennen, potloden en schriften: Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Het kost de meeste ouders heel veel moeite om één sobere rijstmaaltijd per dag ‘op tafel te krijgen’. Er blijft dan vaak geen geld over om leermiddelen aan te schaffen (één pen kost 2 pakken rijst). Als je geen schriften en pennen hebt kun je niet naar school of je zit in de klas zonder deze leermiddelen en dan moet je alles onthouden. Heel belangrijk dus dat de school hierin kan voorzien. Docenten verdienen nauwelijks geld, dan is het heel wenselijk als je voorzien wordt van een goede tas, pennen, notitieblok etc.

En verder:

  • Gereedschap: op de school in Hastings konden ze dankzij het sturen van gereedschap technisch onderwijs voor de bovenbouw opstarten!
  • Naaimachines en fournituren: op de Christ Standard School in Hastings zit het Daughters of Abraham  trainingscentrum. Hier krijgen vrouwen naailes. Een aantal vrouwen zijn weduwe, met de zorg voor kinderen. Tijdens de opleiding maken ze kleding, die ze zelf op de markt verkopen. Met het geld dat ze hiermee verdienen, zijn ze in staat om voor zichzelf en vooral hun kinderen te zorgen. Wanneer de vrouwen voor het eindexamen geslaagd zijn, proberen we ze een naaimachine en een eerste hoeveelheid materialen mee te geven om zo van start te kunnen gaan met hun handel.
  • Engelse boeken en lesmateriaal: Engelse boeken zijn schaars en duur in de aanschaf. Van de boeken die we verzenden maken ze een bibliotheek wat er voor zorgt dat kinderen een boek mee naar huis kunnen nemen om te lezen. Lesmateriaal is lokaal te koop, maar is prijzig, op de meeste scholen hebben ze nauwelijks lesmateriaal
  • Schoeisel: veel kinderen moeten kilometers lopen naar school.
  • Drinkflessen: zodat de kinderen water mee kunnen nemen voor de vaak lange wandeling naar school.
  • Whiteboards en meubilair voor de docenten.

DE treasure bag

Eén item uit de container hulpgoederen willen we nog extra belichten, de Treasure bag. Dat is een mooie tas gevuld met allerlei hulpgoederen bestemd voor een vrouw die het ontbreekt aan de noodzakelijke eerste levensbehoeften zoals een laken, handdoek, zeep en een kledingstuk. Een echte schat voor deze mensen, vandaar de naam Treasure bag. Eigenlijk een ‘schoenendoos’ voor een volwassene.

Zoals Sallay, zij ontving eerder dit jaar zo’n Treasure bag. Sallay is slachtoffer van de burgeroorlog waardoor ze een arm mist. Ze bedelt om zichzelf en haar familie te kunnen onderhouden, ze vindt het bedelen heel erg. Lees haar hele verhaal en die van Sallay en ook van Sasah hieronder. We gaan dit jaar 500 tassen vullen.

Wat is de inhoud van een Treasure bag

DE INHOUD VAN DE TREASURE BAG:

  • Dekbedhoes of 2 lakens
  • Handdoek 2x
  • Kledingstuk
  • Sjaal (katoen)
  • Shampoo
  • Toilettas met:
    • Zeep
    • Tandenborstel
    • Tandpasta
    • Sunlight zeep
    • Sieraden
    • Nagelborsteltje
    • Touw
  • Waterfles
  • Kunststof bord
  • Lepel/vork/mes
  • Tennisbal
  • Spelletje
  • Kaartje met groet

Deze inhoud is afgestemd op de nood die we gezien hebben en met pastor Momoh afgestemd. Een groot deel van de spullen zijn gebruikt, maar nog goed genoeg voor een duurzaam tweede leven.

Het verhaal van Sallay Kamara

Sallay Kamarais slachtoffer van de burgeroorlog die van 1991- 2002 heerste. We spreken haar een aantal maanden nadat ze een Treasure bag ontvangen heeft. Ze woont samen met haar kinderen en andere oorlogsslachtoffers in een speciale wijk in Port Loko waar ze ooit door de toenmalige regering geplaatst zijn. Haar huis ziet er aan de buitenkant best aardig uit. Maar de binnenkant zegt genoeg over hun levensomstandigheden. Er is geen elektriciteit, dus geen licht. Ze slaapt op een zeer oud schuimmatras en de kinderen op een zeil op de grond.

Sallay vertelt dat ze tijdens de oorlog aangevallen is toen ze nietsvermoedend rondliep door mensen die haar helemaal niet kenden. Ze is gevangen genomen en ze hebben haar arm eraf gehakt. Ze verontschuldigt zich dat ze geen Engels met ons kan praten, ze spreekt alleen haar lokale taal. Dit komt omdat ze nooit naar school geweest is. Ze onderhoudt zichzelf en haar gezin met het verkopen van een aantal waren en verder met bedelen. Ze heeft pijn in haar been en medische zorg is er niet. Iedere dag moet ze ver lopen om haar waar te kunnen verkopen en te bedelen. Het bedelen vindt ze heel erg, maar het is de enige manier om zichzelf en haar gezin enigszins te kunnen onderhouden. Ze heeft geen vak kunnen leren. Ze hoopt van harte dat haar kinderen wel kunnen leren. Ze is dan ook heel blij dat er in het dorp kortgeleden een school gebouwd is.

Ze is blij met de ontvangen tas. Alles wat in de tas zit is van waarde voor haar. De tas gebruikt ze om haar spullen voor de verkoop in mee te nemen. Ze zou nog veel meer willen vertellen, maar het is te moeilijk voor haar om verder te praten. Nog dagelijks zijn de verschrikkingen van de oorlog in haar gedachten. Ze zal er nooit van loskomen. De oorlog heeft een diep trauma veroorzaakt bij Sallay en haar dorpsgenoten. Mentale hulp is er niet.

Het verhaal van Sasah Conteh

Sasa Conteh is 75 jaar oud, ze woont in Tombo, een sloppenwijk, en ze had het geluk om een Treasure bag te ontvangen. Sasah is weduwe, ze verloor haar man vele jaren geleden en ze verloor haar twee kinderen een paar jaar geleden bij een overstroming. Nu is ze oud en alleen en er zit niets anders op dan in de gemeenschap bedelen om eten. Ze was overweldigd door vreugde toen ze de tas ontving en ook toen ze al die goede dingen zag die in de tas zaten. Ze kon haar tranen niet meer bedwingen toen ze slippers in de tas vond. Voorheen liep ze op blote voeten. Ze zei dat ze het zich al jaren niet meer kon veroorloven om slippers te kopen. Ze is erg dankbaar voor alle dingen in de tas en ze bedankte God voor alle donateurs en vroeg of ze voor haar zouden blijven bidden, dat ze nog lang zou leven om te genieten van alle mooie dingen in de Treasure bag.

bouw van een school in waterloo

In 2023 hebben we samen met stichting OSM een school kunnen bouwen in Waterloo, een plaats vlakbij de hoofdstad Freetown. Waterloo is een plaats waar de bevolking in korte tijd enorm gegroeid is. Veel mensen uit het overvolle en riskante Freetown trekken hier naartoe. Er was een school, gehuisvest in een kerkgebouw. zonder lokalen. Alle kinderen kregen les in dezelfde grote lege ruimte onder een heet golfplaten dak. Als je daar als kind zit, hoor je alle onderwijzers door elkaar heen lesgeven aan hun eigen groep. Je moet je dus wel heel erg goed kunnen concentreren om nog iets op te steken! De oplossing was een ‘echt’ schoolgebouw van steen en die is er gekomen! Op 15-10-2023 was de feestelijke opening van een prachtig schoolgebouw. Een goede leerplek voor 180 (wees)kinderen die wonen in één van de armste gebieden in Sierra Leone en die hard geraakt zijn tijdens de Ebola epidemie. Scholing maakt dat ze een betere kans krijgen in het leven. 

In de container met hulpgoederen die we verzonden hebben zaten spullen die ze goed konden gebruiken zoals schoolmeubelen en speeltoestellen.

    technisch onderwijs

    Op de school in Hastings (school opgericht door Pastor Momoh) is een jaar geleden technisch onderwijs opgestart en inmiddels een succes aan het worden. Een aantal keren hebben we tweedehands gereedschap met de containers meegestuurd en we hebben 30 gloednieuwe en volledig gevulde gereedschapskisten verzonden, aangevuld met veiligheidshelmen, veiligheidsvestjes en werkhandschoenen. Gedoneerd door een aantal Woerdense aannemers. In het onderstaande verslag lees je het mooie effect hiervan.

    landbouwproject

    Dankzij een gulle sponsor konden we een landbouwproject opzetten voor de school in Waterloo. Er is een stuk land aangekocht, dit is landbouwrijp gemaakt en de eerste rijst is ingezaaid. In de toekomst komen daar andere gewassen bij zoals mais. In Sierra Leone wordt 80% van het voedsel geïmporteerd. Hierdoor is basisvoedsel als rijst erg duur, voor veel mensen niet te betalen. Daarnaast is er weinig kennis onder de bevolking over het verbouwen van voedsel. Het project zal enorm bijdragen aan het welzijn van de kinderen op de Waterloo school. De kinderen, die noodgedwongen zonder eten naar school komen, krijgen op school een eenvoudige maaltijd. Naast de kinderen voorzien van eten, is het doel bewustwording bij de kinderen, ouders en leraren dat je zelf eten kunt verbouwen en te leren hoe dat werkt. De kinderen gaan helpen op het land en krijgen zo praktijkles naast de theorie over agricultuur. De school staat in een stad, het land ligt op afstand waar ze met de schoolbus naartoe gaan. In de stad zijn geen grote stukken landbouwgrond te vinden. Pastor Momoh ziet dit als een prachtig, duurzaam project wat een groot verschil kan gaan maken. Net als Momoh zijn we blij met dit mooie project. Het project wordt gedurende 3 jaar ondersteunt, waarna ze zelfvoorzienend kunnen zijn.

    rijstactie

    Jaarlijks met Moederdag organiseren we de Moederdag Rijstactie. Daarmee geven we HOOP, KRACHT EN VREUDE aan moeders en vrouwen in Sierra Leone die dagelijks een harde strijd voeren om eten voor hun gezin ‘op tafel’ te krijgen. Voor veel mensen is de situatie schrijnend, zonder perspectief. Hooguit één karige maaltijd per dag. Met honger naar bed, in de wetenschap dat er de volgende morgen geen ontbijt is en de strijd om genoeg geld te verdienen opnieuw begint.

    De Moederdag rijstactie maakt hét verschil voor vrouwen in Sierra Leone! Ieder jaar in april starten we de actie op en kun je geld doneren voor rijst. Daarvan kopen ze in Sierra Leone zakken rijst van 25 kg die door het lokale team onder leiding van Pastor Momoh uitgedeeld worden. Daarmee helpen we vrouwen in Sierra Leone in de harde dagelijkse strijd om overeind te blijven.

    Een zak rijst van 25 kg betekent:
    * Gedurende 3 -4 weken geen zorg over eten.
    * Je kind een maaltijd kunnen geven.
    * Even op krachten komen door meer te kunnen eten dan slechts één maaltijd per dag.
    * Geld overhouden om andere belangrijke dingen te kunnen kopen.
    * Hoop en kracht krijgen omdat je gezien en geholpen wordt. Wat een zegen!

    Ook dit jaar was Moederdag een feest in SL door de vele donaties konden er maar liefst 340 zakken rijst gekocht worden! Met zijn allen hebben we het verschil gemaakt. Hieronder kun je het verslag lezen. In april 2025 organiseren we de Moederdag Rijstactie weer en kun jij ook meedoen.